Klub web.cz  – profesionální internetové stránky pro váš sportovní klub Ceník a objednávka na klubweb.cz | Provozuje eSports.cz, s.r.o.

Historie hokeje v Turnově (díl 13.)

26.07.2020 | Libor Šlechta

Ve třináctém díle přínášíme pohled na hokejovou sezónu 1947/48.

1947/48 Mistrovství severočeské župy – 3. ligová úroveň:

Před touto sezónou nastaly změny v LTK Turnov, kde na valné hromadě klubu, po vzájemné dohodě, došlo k usnesení, že dosavadní hokejový odbor se osamostatní a přestane být složkou LTK. Byl tak dne 6.8.1947 založen samostatný klub Stadion Turnov, který měl odbor hokejový a odbor házené. Změna názvu klubu na svazu ledního hokeje byla provedena dne 12.11.1947. Opět se v Turnově začalo řešit kluziště, hledal se hlavně vhodný pozemek pro jeho zřízení. Už minulou sezónu bylo kolem kluziště mnoho dohadů, protože kluziště ničilo tenisové kurty. Před sezónou byl tak v Turnově nový hokejový klub „Stadion“, ale byl bez kluziště. Nakonec se přeci jen podařilo najít vhodné umístění pro nové kluziště a začalo se stavbou. Na stavbu nového kluziště byla uspořádána sbírka. Na kluzišti byla provizorně postavena ohřívárna a provizorně šatny, pro nedostatek dříví bylo upuštěno od vybudování plotu kolem kluziště. V roce 1948 se mělo pokračovat s výstavbou klubovny. Nakonec vinou technických problémů nebyl led na kluzišti Stadionu v této sezóně zřízen. Předsedou hokejového odboru Stadiony byl J. Kosnar, B. Pěnička I. místopředseda, J. Kmošťák II. místopředseda, Petr Juna III. místopředseda, sekretářem byl Jaroslav Jelínek, pokladníkem V. Škaloud a zapisovatelem byl Jaroslav Pěnička. Členové výbory dále byli: Klofec J., Kreyza J., Kohoutek st., Mareš Vr., Mička D., Pařik, Plachý František, Prudič Jiří, Pěnička Jaroslav, Pelc M., Roštejnský K., Šlenc A., Váňa A. a Třesňák K. Stadion Turnov měl v plánu postavit v této sezóně první mužstvo a druhé mužstvo mužů, dorost a žáky. Druhé mužstvo mužů nakonec, podle rozdělení mužstev do jednotlivých tříd, nebylo přihlášeno.
V tomto roce měla státní hokejová liga stejný formát jako v roce předešlém a měla celkem dvanáct účastníků. Naopak byla opět mírně rozšířena divize a v v některých skupinách divize bylo sedm týmů. V Čechách bylo pravděpodobně osm skupin divize, obsazení divize českého venkova se nepodařilo dohledat. Letošní vítězové jednotlivých žup pak hráli kvalifikaci o postup do divize. Zástupci severočeské župy v divizi byla BK Mladá Boleslav, Dolnobousovský SK a Sparta Kopidlno. SK Jičín v předešlé sezóně skončil v divizi poslední a sestoupil o soutěž níže do I. třídy severočeské župy.
Nejvyšší třída župy byla I. třída další byla II. třída a poprvé také byla zřízena III. třída, protože počet týmů, které se hlásily do mistrovství stoupal, v této sezóně jich bylo 56. V první třídě župy bylo 12 týmů rozdělených po 6 klubech do dvou oddělení „A“ a „B“. V první třídě se hrálo jednokolově. Vítězové obou skupin I. třídy se utkaly ve finálovém utkání o mistra župy. Turnov byl zařazen v I. třídě do oddělení „A“. II. třída byla rozdělena na 4skupiny po 6, v jednom případě po 5, týmech. Jednokolovým systémem se také ve II. a III. třídě. Vzhledem k teplému počasí se mělo župní mistrovství I. třídy sehrát turnajově během dvou dní od 23.1. do 24.1. 1948. Oddělení „A“ mělo hrát v Liberci a oddělení „B“ v Lomnici nad Popelkou. V Lomnici se z mistrovství stihl odehrát jen jeden den a pak přišla obleva a výsledky mistrovství byly anulovány, v Liberci se pravděpodobně vůbec nehrálo. Taktéž turnaj mistrovství II. a III. třídy zůstal nedohrán. V této sezóně moc nemrzlo a tak se mnoho utkání vůbec neodehrálo. Dorostenecké mistrovství mělo být také sehráno turnajově ve třech skupinách v Kopidlně, v Mladé Boleslavi a v České Lípě. Turnovský dorost měl hrát v Mladé Boleslavi, ale ani na dorostenecké mistrovství pravděpodobně nedošlo. Župa pak nakonec vydala úřední prohlášení, ve kterém prohlásila mistrovství za nesehrané. Divizní mistrovství, vinou špatného počasí, nakonec také nebylo dohráno a po sezóně byly výsledky pravděpodobně taky anulovány.
Předsedou župy byl Dr. Zdeněk Seifert z Jičína. Do sportovní komise župy byli zvoleni: Josef Trubač (SK Slavia Liberec), Josef Pecháček (Sokol Katusice) a Josef Pluhař (SK Libáň). Předsedou rozhodcovské odbočky byl Jakubský (Česká Lípa), prvním jednatelem Ríša Zoufalý (Mladá Boleslav), druhým jednatelem Jaroslav Hobza (Česká Lípa), místopředsedou byl Karel Šembera (Vinec), revizorem účtu byli Trégl (Bakov nad Jizerou) a Louda (Mladá Boleslav). Úřední časopisy župy byly Svobodné slovo, Právo lidu a Stráž severu. Z důvodu regurélnosti soutěže stanovila župa několik podmínek. Velikost hrací plochy měla minimální rozměry 56x26 metrů, minimální výška mantinelů na delší straně byla stanovena na 25 cm a na kratší straně na 1 metr. Prostor pro činovníky utkání musel být oddělen od diváků. Pro pořádání večerních utkání bylo stanoveno minimální osvětlení a to tak, že na ploše 10x10 metrů musela být zavěšena žárovka ve výšce 4 metry nad hrací plochou o minimálním výkonu 200 watů. Všichni hráči nastupující v soutěži museli mít minimální úrazové pojištění. Byla také stanoveno jednotné vstupné: hlavní tribuna 25 Kčs, ostatní sedadla 18 Kčs, k stání 9 Kčs, vojsko, děti a studenti 5 Kčs. Při dvojutkání bylo možno zvýšit vstupné o 25 %. Kluby musely odvádět župě daň z hlavy dle prodaných vstupenek, daň museli odvést do tří dnů po zápase. Daň se odváděla i ze zápasů přátelských. Dále musely kluby odvádět poplatky za ohlášení zápasů odbočce rozhodčích. Kluby I. třídy odváděly 60 Kčs, II. a III. třídy 30 Kčs, zápasy dorostu a žactva byly bez poplatku. V závěru sezóny se také ozvaly hlasy pro rozdělení dosavadní severočeské župy na dvě a vytvoření nové pohraniční župy, která by zahrnoval kluby z Libereckého a Českolipského kraje. Dosavadním sídlem župy byl Jičín.

Týmy I. třídy oddělení „A“: Stadion Turnov, Rapid Liberec, Sokol Železný Brod, SK Slavia Liberec, AFK Stráž bezpečnosti Liberec a SK Česká Lípa.

Týmy I. třídy oddělení „B“: SK Jičín, HC Voděrady, SK Bakov nad Jizerou, SK Břístev, SK Kosmonosy a SK Vitiněves.

Zápasy I. třídy oddělení „B“:
  • SK Jičín – SK Vitíněves 4:3 (3:1, 0:1, 1:1) (hráno v rámci turnaje v Lomnici nad Popelkou 24.1.1948)
  • SK Jičín – SK Břístev 12:0 (7:0, 2:0, 3:0) (hráno v rámci turnaje v Lomnici nad Popelkou 24.1.1948)

Přátelské zápasy:
  • Slavia Tanvald – Stadion Turnov 2:8 (0:2, 0:3, 2:3) Janovský, Kroutil – Pěnička 3, Bíma 2, Nový, Roštejnský, vlastní, rozhodčí: Šedivý, Jelínek, diváků:250, pro Turnov to byl první letošní zápas, Turnov: Dědeček – Roštejnský, Košek, Nový – Bíma, Pěnička, Hafner E. – Svoboda, Dufek, Petriv (hráno 20.2.1948)
  • HC Jablonec nad Nisou – Stadion Turnov 7:11 (2:5, 2:5, 3:1) Otta 3, Pluhař, Kapoun, Kasan, Sobotka – Mareš 3, Bíma 3, Hafner E. 2, Hafner J., Roštejnský, Dufek, rozhodčí: Škarvan, Jelínek, diváků: 50, mužstvo Stadionu zvítězilo zaslouženě, i když se v poslední třetině na jeho hráčích projevila únava (hráno 21.2.1948 od 14:00)
  • SK Sparta Kopidlno – Stadion Turnov 1:4 (0:0, 1:2, 0:2) Janata – Nový, Bíma, Petriv, Pěnička, rozhodčí: Rambousek, Jelínek, diváci: 300, cenné vítězství proti diviznímu mužstvu, Turnov: Dědeček – Roštejnský, Košek, Nový – Bíma, Pěnička, Dufek – Svoboda, Mareš, Petriv (hráno 26.2.1948)
  • SK Jičín – Stadion Turnov 6:4 (2:2, 2:1, 2:1) ??, ?? – Bíma 2, Mareš, Dufek, rozhodčí: Veselý, Jelínek, Turnov předvedl pěknou tvrdou hru, ve která vynikla obrana v čele s brankářem, Turnov: Dědeček – Roštejnský, Nový, Hafner E. – Bíma, Pěnička, Dufek – Svoboda, Mareš, Petriv (není zřejmé, kdy se utkání hrálo, hráno před 12.3.1948)

Týmy II. třídy oddělení „A“: HC Jablonec nad Nisou, SK Jablonné v Podještědí, SK Bor u České Lípy, Sponit Chřibská, SK Doubí a SK Nové Město pod Smrkem.

Zápasy II. třídy oddělení „A“:
  • SK Jablonné v Podještědí - SK Nové Město pod Smrkem 0:3 kontumačně, původně utkání skončilo 8:1 (3:0, 3:1, 2:0) Čeřovský 3, Zahradník 2, Zdvořák 2, Kozelka – Košťál, rozhodčí: Jiráček, za Jablonné nastoupili hráči, kteří neměli oprávnění hrát a tak hrálo s „černochy“ (hráno v rámci turnaje v Jablonci nad Nisou 24.1.1948)
  • HC Jablonec nad Nisou - SK Bor u České Lípy 3:0 kontumačně, původně utkání skončilo 1:6 (0:1, 1:3, 0:2) Pluhař – Vach ?, Mrtek ?, Soukup ?, rozhodčí: Adam, za Bor nastoupili hráči, kteří neměli oprávnění hrát a tak hrál s „černochy“ (hráno v rámci turnaje v Jablonci nad Nisou 24.1.1948)
  • SK Doubí – Sponit Chřibská 4:2 (3:0, 1:0, 0:2) Bartoníček 2, Kukla 2 – Martínek, Procházka, rozhodčí: Jiráček (hráno v rámci turnaje v Jablonci nad Nisou 24.1.1948)
  • SK Jablonné v Podještědí - SK Bor u České Lípy 3:2 (0:1, 2:1, 1:0) Kozelka, Čeřovský, Zahradník – Vach, Soukup (hráno v rámci turnaje v Jablonci nad Nisou 24.1.1948)
  • HC Jablonec nad Nisou - Sponit Chřibská 9:1 (2:0, 0:0, 7:1) Mečíř 2, Ota 2, Kasan 2, Macek 2, Pluhař – Martínek, rozhodčí: Jiráček (hráno v rámci turnaje v Jablonci nad Nisou 24.1.1948)

Týmy II. třídy oddělení „B“: Sokol Dymokury, SK Městec Králové, SK Smilovice, SK Domousnice, SK Libáň a SK Záhornice.

Týmy II. třídy oddělení „C“: Sokol Josefův Důl, HC Vinec, HC Lumír Dobrovice, Sokol Benátky, Sokol Katusice a SK Mšeno u Mělníka.

Týmy II. třídy oddělení „D“: SK Hostinné, SK Trutnov, SK Vrchlabí, SK Nová Paka a SK Lužany.

Týmy III. třídy oddělení „A“: SK Železničáři Liberec, Sokol Velké Hamry, Sokol Semily, Slavia Tanvald a Sokol Pěnčín.

Zápasy III. třídy oddělení „A“:
  • Slavia Tanvald - Sokol Pěnčín 0:5 (0:2, 0:2, 0:1) rozhodčí: Martin (hráno v rámci turnaje v Tanvaldu 24.1.1948)
  • SK Železničáři Liberec - Sokol Semily 3:2 (1:2, 0:1, 1:0) rozhodčí: Šedivý (hráno v rámci turnaje v Tanvaldu 24.1.1948)

Týmy III. třídy oddělení „B“: Sokol Hanšpach, SK Šluknov, SK Velký Šenov, SK Roscher Jiříkov, Hraničáři Varnsdorf a SK Velvet Varnsdorf.

Týmy III. třídy oddělení „C“: SK Chotěšice, SK Lázně Bělohrad, SK Javoran Chomutice, SB Mostek, SK Stará Paka a SK Lomnice nad Popelkou.

Zápasy III. třýdy oddělení "C":
  • SK Lomnice nad Popelkou - SK Lázně Bělohrad 4:1 (1:0, 1:0, 2:1) (hráno před 16.1.1948)

Týmy III. třídy oddělení „D“: SK Punčocháři Varnsdorf, Sokol Bor u České Lípy, AFK Zákupy a SK Cvikov.

Stadion Turnov ve své první sezóně odehrál jen 4 zápasy a to všechny na cizích hřištích. Tři utkání byly vítězné a jednou odešel Turnov poražen při celkovém skóre 27:16.

zdroj: Pojizerské listy – rok 1947 a 1948
zdroj: Stráž severu – rok 1947 a 1948
zdroj: Svobodné slovo – rok 1947
zdroj: Svobodné noviny – rok 1947
zdroj: Lidová demokracie – rok 1947
zdroj: Práce – rok 1947
zdroj: Rudé právo – rok 1947
zdroj: Slovo národa – rok 1947
zdroj: 03/2012 – Bousovák
zdroj: https://dspace.tul.cz/bitstream/handle/15240/
2170/mgr_20138.pdf?sequence=1
zdroj: https://theses.cz/id/do7e4j/STAG81534.pdf
zdroj: http://internationalhockeywiki.com/ihw/index.php?title=1947
%E2%80%9348_Region %C3%A1ln%C3%AD
_sout%C4%9B%C5%BEe_season

 
Aktuální články
Úspěšné zakončení sezony i pro ročník 2015

Téměř za letního počasí ukončili v sobotu 6.4. hokejovou sezonu mezinárodním turnajem v domácím prostředí zimního stadionu Ludvíka...

 
Děti z ročníku 2017 a náboru si vyzkoušely první turnaj v minihokeji

V poslední den turnovské sezóny přivítala naše nejmladší kategorie 1.třídy a náborových dětí týmy z Jičína a Nymburka na první...

 
Utkání A teamu s HC Bílí Tygři Liberec - stará garda je odloženo

Kvůli rozsáhlé marodce hostujícího týmu z Liberce se odkládá zápas na začátek nové sezóny 2024/2025. Děkujeme za pochopení.

 
Zlaté vyvrcholení úspěšné sezóny 2023/2024 pro ročník 2016 (2. třída)
 
Vítězství starších žáků U14 2010/2011 na turnaji v Náměšti nad Oslavou
 
Předposlední březnový víkend se v Turnově konal Memoriál Ludvíka Koška
 
HC Autocentrum Jičín - HC Turnov 1931 3:1
 
HC Turnov 1931 - HC Autocentrum Jičín 3:2
 
Starší žáci ovládli nadstavbu
 
HC Autocentrum Jičín - HC Turnov 1931 6:3
 
Utkání
Muži A | středa 20.03.2024, 19:00
HC Turnov 1931 - HC Autocentrum Jičín
3:2 (2:1, 0:1, 1:0)
 
Muži A | pátek 22.03.2024, 17:30
HC Autocentrum Jičín - HC Turnov 1931
3:1 (0:0, 1:0, 2:1)
 
Muži B | sobota 16.03.2024, 17:00
Bestie z Bostonu - HC Turnov 1931 "B"
3:4 (2:1, 1:0, 0:3)
 
Muži B | sobota 23.03.2024, 19:00
HC Turnov 1931 "B" - Bestie z Bostonu
8:9 (1:1, 5:4, 2:4)
 
Dorost | neděle 17.03.2024, 11:15
HC Turnov 1931 - HC Frýdlant
14:0 (3:0, 8:0, 3:0)
 
Dorost | pátek 22.03.2024, 18:45
HC Turnov 1931 - HC Frýdlant
11:3 (2:1, 4:1, 5:1)
 
Starší žáci | sobota 16.03.2024, 11:00
HC Turnov 1931 - HC Nová Paka
5:6 (1:1, 3:3, 1:2)
 
Starší žáci | neděle 17.03.2024, 11:00
HC TS Varnsdorf - HC Turnov 1931
4:11 (0:4, 2:1, 2:6)
 
Mladší žáci "A" | neděle 10.03.2024, 11:00
HC Turnov 1931 - HC Česká Lípa
12:0 (2:0, 3:0, 7:0)
 
Mladší žáci "A" | sobota 16.03.2024, 11:15
HC Stadion Vrchlabí - HC Turnov 1931
6:4 (2:1, 2:3, 2:0)
 
Mladší žáci "B" | sobota 16.03.2024, 09:00
HC Turnov 1931 - TJ HC Jablonec nad Nisou
6:15 (1:4, 2:4, 3:7)
 
Mladší žáci "B" | sobota 30.03.2024, 09:15
HC Turnov 1931 - HC Česká Lípa
13:1 (2:1, 6:0, 5:0)
 
 
© eSports s.r.o. & HC Turnov 1931 - www.hcturnov.cz, kontakt: info@hcturnov.cz, administrátor: admin@hcturnov.cz     RSS